Les xarxes socials s’han d’utilitzar correctament
Avui dia vivim en un món interconnectat a través de les xarxes socials. Els nostres perfils virtuals donen informació sobre nosaltres. A través d’aquests perfils compartim fotografies, opinions, etc.
Això és dolent? En absolut, si es fa amb mesura, com tot a la vida. Sovint es diu que el jove d’avui no llegeix ni escriu, tot el contrari, llegeix i escriu més que mai. Les xarxes socials com l’Instagram, Facebook o WhatsApp són les més populars en aquest terreny. Aquestes xarxes són un genial mecanisme per a intercanviar opinions sobre coses que ocorren al nostre dia a dia, per poder conèixer gent nova, xatejar gratuïtament, comunicar-se a milers de quilòmetres amb altres persones o com a forma d’ entreteniment. A la societat actual el “postureo” està molt implantat a les xarxes socials, potser en fas i no ets ni conscient de que en fas… Tenir un perfil a Instagram o Facebook i triar el que vols ensenyar és una retro alimentació del ego i vivim amb això per defecte. Avui dia, el teu perfil és una presentació de si ets guapo, si ets interessant, quants més “likes” o “followers” tinguis, més exitós ets, etc. Per tant, gairebé tothom vol aconseguir l’ èxit personal davant la societat virtual. Fins i tot, hi ha gent que per obtenir èxit penja coses que ni els agrada, ni els interessa pel simple fet de tenir més “likes” o de fer-se més importants quan realment no ho són. Això comporta que la nostra generació faci un ús intensiu de les xarxes. Com a mostra d’això, jo personalment he decidit estar una setmana aïllat de totes les xarxes socials. M’he adonat que ocupaven la major part del meu temps. Els joves estem connectats massa hores diàries, i a conseqüència d’ això, pot comportar problemes, és a dir, invertir més temps a les xarxes socials que a les teves ocupacions professionals com el treball, els estudis, etc. et poden arruïnar.
Així doncs, hem de posar límits? Sí, hem de trobar un equilibri i no intentar construir una vida digital molt allunyada de la presencial. Llavors, hem confós vida digital i vida real? És un perill pensar que el que passa a Instagram és una fotocòpia exacta del que succeeix al món real, i som lluny d’això. M’ explico, és un perill confondre-les perquè en aquestes xarxes es reprodueix exponencialment la manca de valors, falta de respecte, etc. Per tant, no pots confondre la vida digital amb la real, ja que, a les xarxes moltes persones no reflexionen abans del cop del clic, és a dir, al publicar alguna cosa. A més d’aquestes persones que no reflexionen, també hi ha d’altres que duen a terme assetjaments que provoquen por a les víctimes que es veuen afectades a la realitat, i molts més casos similars.
Finalment, les xarxes socials són una molt bona eina sempre que es faci un ús adequat i moderat.